Акциите на производителите на ваксини срещу COVID-19 паднаха в началото на седмицата. Това се случи след публикация на научен преглед в списание, в който се стига до заключението, че като цяло населението не се нуждае от още дози ваксини.

Акциите на Moderna, BioNTech, Novavax и Pfizer поевтиняха съответно с 6,6%, 6,3%, 3,5%и 2,2%, предаде The Motle Fool.

Статията с направените заключения е публикувана в рецензираното медицинско списание The Lancet. Според група учени от цял ​​свят "съществуващите ваксини срещу COVID-19 представляват добра защита срещу тежки заболяване от всички познати вирусни варианти".

По думите им въпреки, че способността на ваксините на Moderna и Pfizer да предотвратят инфекция с делта варианта, е малко по-малка, отколкото при първоначалния щам, "ваксината има висока ефективност, както срещу по-леките симптоми, така и срещу тежко заболяване при делта варианта",  пише в статията.

Русия изнесе ваксини за $300 млн. за пет месеца

Русия изнесе ваксини за $300 млн. за пет месеца

На каква стойност е износа от Китай, ЕС и САЩ?

В заключението се казва, че доказателствата не показват необходимост от още дози за населението, казват учените. Нещо повече - учените твърдят, че запасите от ваксини "биха могли да спасят повече човешки животи", ако се прилагат на неваксинираните в страни с ниски нива на ваксинация, вместо да се използват за трета доза. Според учените увеличаването на ваксинацията може да помогне за намаляване на възможностите на вируса да мутира.

"Ако ваксините се използват там, където биха били най-нужни, то би могло по- бързо да да се сложи край на пандемията, като се възпрепятства развитие на нови варианти."

Goldman Sachs налага ваксини за служители, клиенти и посетители в САЩ

Тази голяма банка налага ваксини за служители и посетители в САЩ

Независимо от статуса на ваксинация, от днес се изискват и маски за лице - във всички общи части на сградите на банката

Логичното обяснения за спада на акциите е, че инвеститорите гледат на новите дози като потенциален източник на приходи за големите производители на ваксини. Ако третата доза се окаже се ненужна за по -голямата част от населението, може да се наложи акционерите да коригират прогнозите си за печалба.

И все пак от днес администрацията на Байдън възнамерява да продължи с програмата си ваксиниране тази есен. Миналата седмица прессекретарят на Белия дом Джен Псаки обяви, че САЩ могат да осигурят тета доза на американците, като в същото време даряват ваксини на нуждаещи се страни.