Пострадалата от кризата и потънала в рекордни дългове китайска компания за недвижими имоти China Evergrande Group получи поредния нов удар. Тя трябва да събори 39 свои сгради в мега курорт, издигнат на изкуствени острови край остров Хайнан на южното крайбрежие на Китай, съобщават световните медии.

В изявление пред фондовата борса в Хонконг, компанията, която се бори с дългове на стойност около $300, потвърди, че е получила заповед за разрушаване на част от нейния курорт Ocean Flower Island на 30 декември 2021 г. Ден преди това изявление Evergrande поиска от фондовата борса в Хонконг да спре търговията с акциите си в очакване на потвърждение на заповедта за разрушаване.

Evergrande не посочи конкретната причина за заповедта. Според свързания с държавата вестник Global Times, наказателното известие се позовава на "незаконните средства на компанията за получаване на сертификат за проекта". Бившият имотен гигант има срок от 10 дни да събори сградите си.

От задлъжнялата фирма подчертават, че известието за събаряне се отнася "само" за 39 сгради в парцел 2-14-1, разположен на остров № 2 в курорта и "не включва други парцели от проекта Ocean Flower Island".

"Компанията ни ще комуникира активно с органа в съответствие с насоките в заповедта и ще разреши проблема правилно", се казва в изявление на Evergrande, цитирано от местните медии.

Състоящ се от три изкуствени острова, Ocean Flower Island е предназначен да бъде "най-добра атракция за културен туризъм". Курортът е създаден с инвестиция от около $25 милиарда, според според собствения му уебсайт.

Там пише още, че мега курортът разполага с най-големия конферентен център в света, с 58 супер луксозни хотела, с тематични паркове, музеи и огромен търговски център. Остров № 1 привлече повече от 5 милиона посетители през 2021 г., според Global Times.