Китай се намира в средата на трансформация от експортно ориентирана икономика на спестители в такава, подхранвана от нарастващо потребление. Последният пример за промяната на курса е притеснително предложение на властите в една от провинциите в азиатската страна.

Банковият регулатор в Хъбей е обявил по-рано този месец, че планира да подкрепи студентите, учещи във висшите училища в провинцията, като им даде по-лесен достъп до кредитиране. Целта включва отпускането на до 10 милиарда юана (1,4 милиарда долара) или около 5000 юана или 700 долара на студент, пише сайтът Quartz.

С тази стъпка от местната власт се надяват да ограничат нелегалните заеми в кампусите, които са се появили през последните няколко години.

В съобщението на Hubei Banking and Insurance Regulatory не се посочва кои финансови институции ще осигурят финансирането. В него обаче се казва, че по този план се работи "в активно партньорство с местните банки".

Нарасналото търсене на потребителски заеми в Китай е причина за все по-големия брой на нелегални институции, предлагащи кредитиране, които често се насочват към привличането на студенти. Преди време местните медии извадиха информация за случаи на самоубили се студенти, теглили заеми с годишни лихви над 1000%.

Според данни на The Wall Street Journal краткосрочните потребителски кредити представляват около 20% от нарастващите дългове на китайските домакинства. Десетилетие по-рано съотношението между дълговете и доходите на семействата в страната е в размер на 30%. През миналата година то вече достига 92%, показват данни на Institute of International Finance.