Китайската интернет компания Alibaba води преговори за пълното придобиване на китайската Ele.me -голям онлайн доставчик на храна.

Сумата на сделката може да достигне 9,5 милиарда долара, съобщават днес медиите. Тя е показателна за ожесточената битка, която водят китайските технологични гиганти за постигане на доминация в сектора на интернет търговията и услугите. Това пише Блумбърг, позовавайки се на информация от добре запознати източници.

Alibaba и Tencent в битка с над $10 милиарда

Alibaba и Tencent в битка с над $10 милиарда

Технологичните гиганти искат парче от офлайн търговията - и доминация в мобилните разплащания

Според тези източници, Alibaba и нейната дъщерна компания Ant Finance вече притежават над четвърт от акциите на Ele.me. Но искат силно да купят и останалата част от собствеността, намираща се в момента у други инвеститори, вкл. китайския интернет гигант Baidu.

На този етап от Alibaba и Baidu отказват коментари по темата.

Компанията за онлайн услуги Ele.me е създадена през 2008 година. Тя е един от най-големите играчи на китайския пазар в сферата на доставката на храна и хранителни продукти. В момента на Ele.me се пада 48% от продажбите в този пазар, който се оценява само за последното тримесечие на 2917-а на 10 млрд. долара.

Alibaba Group е един от най-големите в света онлайн търговци и най-голямата интернет компания в Китай. Основана е от Джак Ма през 1999 година. Групата притежава още няколко компании, действащи в сегмента на търговските интернет услуги - Alibaba Pictures, Alibaba.com, AliExpress.com, Taobao.com, Tmall.com.