Голямата германска софтуерна компания Software AG най-вероятно ще има нов собственик, след като американската инвестиционна компания Silver Lake направи официална оферта за закупуването ѝ за 2,2 млрд. евро, съобщават световните агенции.

Това означава 30 евро на акция при цена на борсата от малко под 20 в края на миналата седмица.

Сделката ще засегне и стотици български IT специалисти.

Кого продават: Software AG е едно от знаковите имена в сферата на бизнес софтуера в Европа. Компанията е основана през 1969 г. в Дармщат, като днес има офиси в 70 страни по света и над 5000 служители.

Software AG обмисля продажба

Германски IT гигант с над 250 служители в София скоро може да има нов собственик

Компанията вече е наела съветници, които да ѝ помогнат да вземе решение за бъдещето си

Software AG има над 10 000 клиенти, сред тях са и половината от компаниите от Fortune 500. Те получават от нея облачни, IoT и интеграционни услуги.

Още нещо: У нас Software AG присъства от 2006 г.

Тя е сред големите IT работодатели, като около 300 души работят в софийския ѝ офис.

Кой купува: Salt Lake е създадена през 1999 г. в Калифорния - точно по времето и на мястото на Dotcom бума. Инвестиционната компания е с ясен фокус върху иновациите и е един от най-големите технологични инвеститори в света.

Към 2022 г. тя управлява активи за 92 млрд. долара.

Контекст: В Software AG обмисляха продажба още от 2021 г. Негативният тренд в технологичната сфера през последните 12 месеца със сигурност е имал ефект върху търсенето на купувач - много от бизнес клиентите на Software AG ограничават разходите си заради икономическата несигурност и така влизането на голям инвеститор става още по-належащо.

Детайли: Бордът на Software AG подкрепя сделката. Едноименната фондация, която е най-голям акционер в компанията, ще продаде 25,1% от акциите, които притежава, но и ще продължи да притежава 5%.

Предложението за придобиване трябва да бъде одобрено от притежателите на 50% + 1 акция на Software AG.