Българската технологична група за прецизно земеделие НИК придобива софтуера и хардуера на глобалния лидер в производството на торове, базиран в Норвегия - Yara International. Двете компании сключват сделка за покупко-продажба на софтуера на Yara - AgroOffice в България и Румъния, съобщават от българската група.

През следващите 12 месеца НИК ще слее двете платформи TechnoFarm и AgroOffice с цел предоставяне на най-доброто решение на своите клиенти.

"Щастливи сме да посрещнем екипите на "Яра България" и "Яра Румъния" и да създадем заедно водеща дигитална платформа за земеделските производители в региона", заяви каза Калоян Куманов, съдружник в НИК.

AgroOffice е един от първите софтуерни продукти на българския пазар и дългата му история в комбинация с водещата позиция в сферата на прецизното земеделие на НИК,  дава увереност на българската компания, че ще предложи едно по-добро решение на българските и румънските фермери.

"Земеделието променя своя облик от много години насам и изрази и думи като "големи данни", "интернет на нещата", "автономни машини" и "роботи" са все по-често използвани от фермерите. Целта ни е именно това - да доведем до полето цялостно решение за прецизно земеделие - от софтуера до хардуера и агрономическите услуги" - допълни Куманов.

Финансови параметри на сделката не са упоменати. Нейното приключване се очаква в следващите 2 месеца.