Германският производител на домакински уреди Bosch преговаря с турския инвестиционен фонд Can Holding за продажбата на заводите си в Русия, разположени в Стрелна край Санкт Петербург. Това пише в. "Комерсант", позовавайки се на основателя на компанията за производство на домакински уреди Jacky's, Гусейн Иманов, както и на редица източници от сектора.

Преговорите между Bosch и турският Can Holding са на финала, казва пред изданието Иманов и източници от пазара а домакински уреди. По информация на изданието, условията по сделката не предполагат обратно изкупуване на бизнеса (както направиха други западни компании при напускането на Русия) и е необходимо одобрението на Федералната антимонополна служба на Русия.

Продажбите на Robert Bosch в България и Румъния достигат €2 милиарда

Продажбите на Robert Bosch в България и Румъния достигат €2 милиарда

Данните от германския индустриален концерн са за 2022 година

Източник, запознат с хода на преговорите, уточнява пред вестника, че Can Holding планира да започне в заводите на Bosch в Русия (след закупуването им) производство на хладилници, перални машини и уреди за вграждане под собствените си марки - Awox, Seikon, Telefox и Energia и други). Освен това новият (все още евентуален) собственик планира и предоставяне на капацитет под формата на контрактно производство на други фирми.

Всъщност през лятото стана известно, че основният претендент за заводите на Bosch в Стрелна е китайската компания Hisense, но тогава подробности за евентуалната сделка не бяха разкрити, припомня изданието. Според един от източниците на "Комерсант" сега, Bosch е "бил готов да се раздели със завода за 20 милиона долара, но турският фонд е предложил дори повече".

Bosch се готви да закрие стотици работни места

Bosch се готви да закрие стотици работни места

Те са в два от заводите на компанията

„BSH Битови уреди“ (руско юридическо лице на Bosch) още през март 2022 г. обяви спирането на производството си в Руската федерация. Компанията има дейност в страната от 1994 г., като произвежда повече от 1 милион хладилници и перални машини годишно и организира обслужването за марките Bosch, Siemens, Gaggenau и Neff.

Ако Can Holding успее да стартира контрактно производство на битова техника с високото качество на Bosch, то тогава много руски марки биха се заинтересували от тези производствени мощности, включително марката за битова техника Kuppersberg, смята главният изпълнителен директор на компанията Дмитрий Шашкин. Според него към момента в Руската федерация няма достатъчно качествени предприятия за контрактно производство.

По информация на Интерфакс, през 2022 г. приходите на руското поделение на германската компания са паднали 2,5 пъти - до 19,5 милиарда рубли (около 45 млн. долара по тогавашния курс).

Кои са най-добрите работодатели в България за 2023-а

Кои са най-добрите работодатели в България за 2023-а

Класация на водещия конкурс Career Show Awards