Британската енергийна корпорация Brtitish Petrolium се обедини с китайската компания за таксиметрови услуги Didi Chuxing, за разработването на общ проект. Общото дружеството ще изгради мрежа от електрически станции за зареждане в Китай, която е най-големият пазар на електрически коли.

Компаниите са заявили, че новите самостоятелни станции освен за водачи на Didi, ще са достъпни и за масовите потребители. Те дори планират да разширят общия си бизнес, като включат и услуги за служебни по-големи автомобили, пише CNN.

BP и Didi вече работят по тестов обект в китайския град Гуанджоу, където са изградили 10 зарядни станции. Двете компании са признали намерението си да се превърнат във водещ доставчик на електроенергия за автомобилите в Китай. Финансовите детайли около сътрудничеството обаче не стават ясни.

Didi има близо 550 милиона потребители на своята платформа и около 600 000 електрически автомобила преминават през нея в Китай. По-рано през годината тя обедини усилията си с китайската държавна компания Grid, за да осигури на водачите си достъп до 50 000 зарядни станции. А BP вече разработи мрежа от съоръжения за зареждане в родната Великобритания.

"Това, което ще научим в Китай, ще ни помогне за разширяването на бизнеса ни за в бъдеще в глобален мащаб, допринасяйки за преминаването от конвенционални към електрически автомобили и разработвайки решения за свят без въглеродни емисии", посочва изпълнителният директор на BP Туфан Ерджинбилгиг.

Липсата на инфраструктура за зареждане е една от основните бариери за масовото преминаване към електрически коли.

Този процес вече е в ход в Китай, където се произвеждат половината от всички електрически автомобили, а строгите регулации и правителствените стимули са увеличили търсенето им.

Според BP Поднебесната империя цели да инсталира 4,8 милиона зареждащи станции навсякъде из страната до следващата година. Сега техният брой е 770 000.

Щатите обаче не изостават в това отношение. Най-големият автомобилен производител там General Motors (GM) и най-голямата строителна компания в страната Bechtel са заявили през май, че също ще изградят хиляди станции за бързо зареждане в Съединените щати.

Петролният гигант BP надхвърли очакванията за печалба въпреки по-ниските цени на суровината

Петролният гигант BP надхвърли очакванията за печалба въпреки по-ниските цени на суровината

Печалбата расте въпреки по-ниските цени на петрола