Американският железопътен оператор Kansas City Southern се съгласи с офертата от Canadian Pacific Railway Ltd., която оценява компанията на близо 31 милиарда долара, включително 3,8 милиарда долара дълг.

Canadian Pacific ще плати приблизително 300 долара за акция на Kansas City Southern, съобщават компаниите. Акционерите на американския железопътен оператор ще получат 2884 акции на канадската компания и 90 долара в брой за всяка притежавана от тях акция.

В резултат на сделката акционерите на Kansas City Southern ще притежават около 28% от канадския железопътен оператор.

Комбинацията от двете железопътни компании ще генерира икономии от приблизително 1 милиард долара за три години.

Най-голямото ЖП сливане в Северна Америка: Canadian Pacific придобива Kansas за $25 милиарда

Най-голямото ЖП сливане в Северна Америка: Canadian Pacific придобива Kansas за $25 милиарда

Сделката трябва да бъде одобрена от регулатора до средата на 2022 г.

В края на май Kansas City Southern "скъса" споразумението за сливане с 25 млрд. долара с Canadian Pacific, подписано през март и сключи сделка с Canadian National Railway Co, която го оцени на 30 млрд. долара. През август Canadian Pacific възобнови борбата с Canadian National и направи по-добро предложение на американската жп компания, припомня finmarket.ru.

От Canadian National заявиха в сряда, че Kansas City Southern ще трябва да му плати 700 милиона долара, за нарушаване на сделката, както и още 700 милиона долара за възстановяване на сумата, която беше дадена на американската компания да плати на Canadian Pacific през май за отказ от споразумението с нея.

Сделката ще изисква одобрение от Съвета за сухопътен транспорт на САЩ (U.S. Surface Transportation Board),.

Kansas City Southern е класирана сред петте най-големи железопътни товарни оператори в САЩ.

Акциите на Kansas City Southern и Canadian Pacific поскъпнаха с 1,1% по време на търговията в сряда, на Canadian National скочиха с 3,4%.