Canadian Pacific Railway се съгласи да придобие Kansas City Southern в сделка за 25 млрд. долара. Ако тя се финализира, това ще най-голямото сливане на железопътни компании в историята на Северна Америка и ще създаде първата компания, обхващаща САЩ, Мексико и Канада.

Планът е транзакцията да се осъществи в пари в брой и в акции.

До сделката се стига след като веригите на доставките в региона започнаха да се възстановяват от мерките, нанесени им от мерките срещу коронавируса, а те бяха и подпомогнати от подписването на Споразумението между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) през миналата година.

"Тази мрежа създава уникална верига за доставки, която ще позволи на нашите клиенти и партньори действително да се възползват от новата възможност и да спечелят от нея", каза главният изпълнителен директор на Canadian Pacific Кийт Крийл.

Все пак сливането трябва да бъде одобрено от Американския съвет за наземен транспорт (STB), което се очаква да се случи до средата на 2022 г., тъй като в нея участват най-малките от седемте железопътни линии клас I в САЩ.

STB неотдавна актуализира своите разпоредби за сливания от 2001 г. с въвеждане на изискване железопътните превозвачи от клас I да показват, че сделката е в обществен интерес. Kansas City Southern обаче беше изключен от тази регулация, предвид малкия му размер, което потенциално ограничава контрола, на който ще бъде подложено придобиването му. Говорител на STB заяви, че регулаторът все още не е получил декларация от компаниите, която ще започне официалния процес на преразглеждане. Той отказа да коментира допълнително.

Canadian Pacific се съгласи в преговорите си с Kansas City Southern да поеме по-голямата част от риска от сделката да не премине. Тя ще купи акциите на Kansas City Southern и ще ги постави в независим тръст с право на глас, изолирайки ги от своя контрол, докато STB изчисти сделката.

При финализирането ѝ акционерите на Kansas City Southern ще получат 0,489 акции на Canadian Pacific и по 90 долара в брой за всяка своя акция, с което цената на акциите на Kansas City Southern става 275 долара. Това е премия от 23% над стойността им при затварянето на търговията в петък.