Инвестиционната компания PPF Group, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер купува Нова телевизия. Компанията е подписала споразумение за придобиване на 100% от активите на "Нова броудкастинг груп", съобщи източник от ръководството на медийната група, пожелал анонимност. 

Сделката ще бъде финализирана през следващите месеци, след получаването на необходимото одобрение от регулаторите.

Чешкият инвеститор придобива медийната група за 185 милиона евро, които ще бъдат платени изцяло с парични средства, съобщиха от шведската медийна група. 

"PPF има удоволствието да подпише това споразумение, за да придобие Nova Group. Много сме развълнувани от перспективите за растеж на бизнеса и неговата цифрова трансформация. Очакваме да работим заедно с настоящия екип, за да направим Нова още по-успешна в бъдеще", заявява Робърт Севела, инвестиционен директор на PPF.

"Издигнахме Нова до търговската медийна група номер едно в България с 33% пазарен дял и собственик на някои от най-големите цифрови марки в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и неговия ръководен екип, Нова бързо се превърна във водеща дигитална развлекателна група на пазара. Бих искал да благодаря на всички онези, които допринесоха за това", казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG.

Нов собственик с дебел портфейл

Келнер е един от най-богатите хора в Европа

Източник: kellnerfoundation.cz

Келнер е един от най-богатите хора в Европа

Със своите 16 милиарда долара Петр Келнер е смятан за най-богатия източноевропеец. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти.

Милиардерът развива бизнеси в различни държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др.

Освен Нова, чешкият милиардер купи и най-печелившият телекомуникационен оператор у нас - Telenor, както и бизнеса на норвежката компания в Сърбия и Черна гора.

Петр Келнер купува активите на Telenor в България и региона

Един от най-богатите европейци купува Telenor в България

Той имаше интерес и към европейския бизнес на Time Warner, част от който е и bTV

Шведите напускат Източна Европа

За продажбата на Нова ТВ се говори в публичното пространство от почти година. Собственикът й - шведската медийна компания Modern Times Group (MTG) реши да се изтегли от България заради недостатъчни печалби, а обсъжданата цена бе около 100 милиона евро - 6 пъти по-малко от платеното за медията преди 10 години.

Собственикът на "Нова телевизия" продаде балтийския си бизнес за €115 милиона

Собственикът на "Нова телевизия" продаде балтийския си бизнес за €115 милиона

Сумата е 12 пъти колкото печалбата за 2016-а на подразделението

Освен в България, шведската компания продаде бизнеса си в Чехия и балтийските дърбжави. MTG събира капитал, за да инвестира в разработването на онлайн игри и видео платформи, заменяйки традиционното ТВ съдържание с дигитално.

MTG продаде част от бизнеса си за $2,5 милиарда

Собственикът на Нова телевизия продаде част от бизнеса си за $2,5 милиарда

Купувач е датският оператор TDC

"Нова броудкастинг груп" е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала и 19 онлайн фирми. Компанията има около 650 служители.