Citibank, която е сред водещите инвестиционни банки в САЩ, е допуснала много неприятна грешка: тя е превела 175 млн. долара на фонда Brigade Capital Management, които обаче не са върнали средствата, предаде CNN. Разбира се, в опит да я коригира, банката е завела дело срещу финансовата институция.

Банката в действителност се е опитала да изпрати по сметката на Brigade Capital 1,5 млн. долара по лихвено плащане, което фондът е направил към затруднената козметична компания Revlon. Но вместо това, Citi са превели значително по-голяма сума.

Но Brigade Capital не са единствените, които може да се окажат облагодетелствани от неадекватното управление на средствата от страна на Citi. Други кредитори на Revlon също са получили значително по-големи суми от очакваното, като общият размер на грешката е 900 млн. долара.

Австралийската прокуратура манипулира документи по делото за картел между Citi и Deutsche Bank

Австралийската прокуратура манипулира документи по делото за картел между Citi и Deutsche Bank

Съдебната процедура ще се забави само с един ден

Решението на съда за момента е средствата или да бъдат върнати от Brigade Capital, или да не се използват от фонда до окончателното решение на казуса, което ще се случи на 31 август. Дори и сумата да остане в полза на институцията обаче, тя може да се използва за покриване на цялата главница по кредита, който Citi управлява за Revlon.

Все пак от банката изтъкват, че предпочитат да си получат парите. "Всяко друго решение на съда ще застраши стабилността на банковата система и ще възнагради лошите играчи, които се опитват да се възползват от оперативни грешки", посочват от финансовата институция в молба си. "Ние бързо разкрихме грешката при плащането и сме приели всички правилни действия, за да си възстановим средствата."