Наказателното дело срещу Citigroup и Deutsche Bank ще се забави с един ден, тъй като адвокатите на обвиняемите банки са се оплакали в понеделник, че прокуратурата им е предоставила манипулирани документи с показания на ключови свидетели, предаде Reuters. Това оставя възможността цялата съдебна процедура да се отложи за догодина, вместо да се разреши относително бързо.

Двете инвестиционни банки и техният бивш клиент Australia and New Zeland Banking Group (ANZ), както и някои от техните изпълнителни директори, са обвинени в укриване на финансова информация от инвеститорите при емитирането акции на ANZ на стойност 2,5 млрд. австралийски долара (или около 1,7 млрд. щатски долара) през 2015 г.

Българин съди Citibank за обиди на етническа основа

Българин съди Citibank за обиди на етническа основа

За първи път източноевропейски служител е допуснат до трудов трибунал на Острова

Адвокатите на защитата планираха да започнат да разпитват разследващите от Австралийската комисия за конкуренцията и защита на потребителите (ACCC). Правителственият орган повдигна обвиненията срещу банките и техните мениджъри, но възникнаха съмнения относно методите им за получаване на информация от свидетелите.

Срещу Citigroup и Deutsche Bank показания дава JPMorgan, която също е участвала в сделката, но се е съгласила да сътрудничи с властите в замяна на имунитет по делото. Адвокатите на защитата опитват да получат информация от регулатора от поне година, "но може да се каже, че до момента той е неуслужлив", коментира защитникът на Citigroup Дийн Джордан.

Citigroup плаща $100 милиона на властите заради банковата тайна

Citigroup плаща $100 милиона на властите заради банковата тайна

Не са се борили с прането на пари

Според обвинението банките са се облагодетелствали от позицията си за сметка на обикновените акционери. До момента нито един от обвиняемите не е пледирал пред съда, но всички посочиха, че ще се защитават срещу обвинението, което може да ги вкара в затвора.