Американският индустриален конгломерат Emerson Electric обяви закупуването на производителя на измервателни уреди National Instruments (NI), съобщи "Комерсант", подовавайки се на съобщение от компанията. Сделката се оценява на 8,2 млрд. долара. Emerson ще плати на акционерите на NI по $60 на акция, което представлява 14,1% премия над цената от вчера.

NI е специализирана в производството на различни измервателни уреди, автоматизирани системи за тестване и други устройства, които се използват за автоматизиране на производството. Приходите на компанията за миналата година възлизат на 1,7 милиарда долара, тя има около 35 хиляди корпоративни клиенти в над 40 страни в света.

Наскоро Emerson реши да се съсредоточи основно върху системите за автоматизация. През миналата година конгломератът продаде контролния пакет акции в своето подразделение за продукти и услуги в сферата на отопление и охлаждане, на инвестиционната компания Blackstone - за 9,9 млрд. долара.

Тогава от Emerson коментираха, че сделката би трябвало да повиши доходността на портфейла от инвестиции в различни системи за автоматизацияи в крайна сметка да помогне за растежа на крупната компания.

Германският фармацевтичен гигант Bayer купува ... британска компания за изкуствен интелект

Германският фармацевтичен гигант Bayer купува ... британска компания за изкуствен интелект

Сделката е част от стратегия за разширяване на бизнеса