Дубайският лидер в авиоиндустрията Emirates обмисля възможността да придобие втората по големина компания в бранша в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Etihad. Евентуална сделка между тях би създала най-голямата група в сектора по отношение на броя пътници, съобщава Bloomberg.

По информация на медията преговорите по евентуалното споразумение са в начален стадий.

Според информация на Business Insider обаче Emirates няма подобни планове. От медията пишат, че пред тях говорителят на компанията е отрекъл тези твърдения.

Още преди месеци се заговори за възможно обединение между двете най-големи авиокомпании в Близкия Изток. През май месец от Emirates коментираха, че търсят възможности за по-тясно сътрудничество с Etihad. Тогава от дружеството обаче разсеяха съмненията, че подобно партньорство би означавало сливане на двете компании.

"Ние винаги ще се радваме да имаме възможност да си партнираме с Etihad. Това обаче не трябва да се разбира като възможност за сделка", заяви през май председателят на дубайския гигант Ахмед бин Саеед.

"Няма планове за обединение между Emirates и Etihad", заяви в интервю за Bloomberg президентът на дубайската компания Тим Кларк месец по-късно.

Тогава той посочи, че вземането на подобно решение е "в ръцете на акционерите". "В краткосрочен и средносрочен хоризонт бих казал, че такава сделка не може да се очаква", заяви още Кларк.

В момента Etihad е в процес на преструктуриране на бизнеса си, свързано със забавянето на растежа на компанията. За пристъпването към този план допринесоха и провалилите се опити за инвестиция от страна на ръководството й в Air Berlin и Alitalia.

През юни месец дружеството обяви 1,5 милиарда долара загуба и потвърди, че готви съкращения на служители, както и промени в мениджмънта. Пазарната капитализация на компанията възлиза на 14,029 милиарда долара. От друга страна дубайският лидер е над три и половина пъти по-голям с капитализация от над 49 милиарда долара.