Третата по големина банка в Гърция - Eurobank, обяви, че ще продаде портфейл необслужвани кредити на стойност от 1,5 милиарда евро на шведската Intrum, съобщава Kathimerini. Сделката е част от стратегията на финансовата институция за намаляване на дела на "лошите" заеми.

Необслужваните кредити са големият проблем на банките в южната ни съседка, като към края на юни тази година те възлизат на 101,8 милиарда евро или представляват 50,6% от всички заеми.

Според плана за преструктурирането им този дял трябва да бъде намален с 38 на сто до размер от 66,7 милиарда евро до 2019 година.

"Радваме се да сключим тази сделка с най-големия европейски доставчик за управление на задължения", коментира главният изпълнителен директор на Eurobank Фокион Каравиас.

"Пощенска банка" купува клоновете на Alpha Bank в България

"Пощенска банка" купува клоновете на Alpha Bank в България

Вижте повече

У нас Eurobank държи "Пощенска банка", като през лятото на 2015 година кредитната институция придоби клоновете на друга гръцка банка в България - Alpha Bank.

Тази сделка беше част от ангажиментите, които Гърция пое с втората спасителна програма през 2012 година. Според тях Националната банка на Гърция и Piraeus да продадат всички свои дъщерни компании в чужбина, а Alpha Bank и Eurobank да оставят бизнеса си само в две държави.

Преди няколко месеца от втората обявиха, че ще търсят купувачи за своите дъщерни компании в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна.

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката