Ford и производителят на чипове GlobalFoundries са сключили споразумение с цел увеличаване на доставките на превозни средства на автомобилния производител. Въпреки, че не са известно много подробности за сделката , се смята, че сделката включва и съвместно производство на някои чипове, които вероятно ще се използват в бъдещите автомобили на Ford. Плановете за съвместната работа бяха обявени от двете компании.

Заради глобалния недостиг на чипове от последната година не само Ford, а и други автомобилни производители намалиха драстично производството на автомобили. Цените на новите коли, а и на употребяваните, скочиха сериозно.

Повечето компании използват малкото количество доставени чипове към към най-печелившите си превозни средства.

Защо Ford може да бъде следващата Tesla?

Защо Ford може да бъде следващата Tesla?

Компанията поема в съвсем различна посока от останалите, когато става въпрос за електрофикация на автопарка

GlobalFoundries (GFS) стана публично търгувана тази година, когато продаде дял от своя бизнес при първоначално публично предлагане на стойност 26 милиарда долара. Компанията обяви изграждане на втора фабрика за чипове в Ню Йорк.

За момента Ford и GlobalFoundries не уточняват никакви подробности по сделката, или както го наричат те "стратегическото сътрудничество".

"Надяваме се, че с GlobalFoundries ще обединим усилия си, за да се увеличи предлагането, за да подкрепят настоящата ни гама автомобили и бъдещите ни нужди", каза вицепрезидентът на Ford Чък Грей.