Акциите френския петролен гигант Total поскъпнаха на фона на оптимистичните коментари на анализаторите относно поглъщането на петролния бизнес на датската компания Maersk - Maersk Oil.

Ценните книжа се повишиха с 0.8% още в началото на търговията, което ги превърна в едни от най-бързо растящите на френската фондова борса, съобщава Reuters. 

"Сигналите, които дава тази сделка, както и сделките в Бразилия и Уганда миналата година, показват, че Total може да пренасочи портфолиото по начин, който не е разрушителен," твърдят анализатори от Citigroup.

През изминалата година френската компания увеличи участието си в петролния проект в езерото Алберт в Уганда и договори купуването на някои активи в Бразилия от Petrobras.

Активността на Total й спечели доверието на инвестиционните банки. Citigroup поддържа рейтинг "купувай" на акциите на компанията, a UBS промени рейтинга от "неутрален" на "купувай".

Според експерти цената от 7.5 млрд. долара за бизнеса с петрол и газ на Maersk е разумна за френския петролен гигант.

"Мисля, че това е положително, не е твърде скъпо", заяви Йон-Марк Валахю, мениджър в инвестиционната консултантска фирма Clairinvest.

Все пак акциите на Total остават с 10% по-евтини, отколкото бяха в началото на 2017 г., заради натиска върху цената на суровия петрол.

Френската компания очаква да печели от сделката с Maersk по 400 млн. долара годишно, най-вече благодарение на комбиниране на активите в Северно море.

Това е най-крупната сделка на Total откак погълна Elf Aquitaine преди 17 години. Очаква се тя да донесе сериозно увеличение на приходите и паричния поток в петролния гигант.

Анализаторите на Deutsche Bank също оцениха положително придобиването, повишавайки ценовата цел на акциите на Total от 50 на 51 евро и поддържайки рейтинг "купувай" на ценните книжа.

"Сделката изглежда добра. Добавянето на материално производство, предлагащо 5-годишен растеж, с възможности за значителни синергии, на цена, която се придържа към годишния свободен паричен поток и печалба, е нещо положително", смятат експертите на германската банка.