Германският оръжеен концерн Rheinmetall ще купи 72,5% от акциите на румънския производител на военни превозни средства Automecanica Media, основно за да помогне на Украйна да поддържа бойните си машини. Това се казва в съобщение на германския концерн, който е от най-големите в Европа.

Румънското предприятие след осъществяването на сделката ще получи ново име - Rheinmetall Automecanica SRL, като 27,5% от акциите му ще останат при частни инвеститори.

Както се казва в съобщението, руманският завод се очаква да има основна роля за обслужването на бойни машини западно производство използвани от Украйна, както и при "осигуряване на логистична поддръжка".

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света и в кои държави се намират

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света и в кои държави се намират

Най-внушителен е делът на американските компании

Освен това, присъствието на германския концерн в Румъния ще даде възможност на силите, разположени на източния фланг на НАТО, да осигурят "по-кратко време за реакция и по-надеждни вериги за доставки".

"Включването на Rheinmetall Automecanica SRL в състава на Rheinmetall бележи нов важен "крайъгълен камък" в стратегията за укрепване на присъствието на концерна в Централна Европа, което допринася за подобряване на отбранителните способности на Европейския съюз и НАТО на източния фланг", коментира шефът на Rheinmetall, Армин Папергер. По думите му, "привличането на местни партньори и укрепването на румънската икономика ще станат основни задачи за Rheinmetall".

Германският оръжеен концерн Rheinmetall ще строи нов завод за боеприпаси

Германски оръжеен концерн, един от най-големите в света, ще строи нов завод за боеприпаси

На армията не достигат боеприпаси на обща стойност около 20 милиарда евро