Ако продавате дом в САЩ, може да се чудите кога да го пуснете на пазара и да получите най-добрата цена. Отговорът?

Най-добрият момент е сега

По-конкретно, седмицата от 14 до 20 април е оптимална за продажба на дом в цялата страна, според нов доклад от Realtor.com, пише Reuters. Отчитайки различни фактори, включително минали ценови модели, заедно с активността на купувачите, изследователите казват, че това ранно пролетно време е идеалното време за удар.

"Най-добрата седмица е тук и условията ще останат благоприятни за продавачите от сега до лятото", казва Даниел Хейл, главен икономист в Realtor.com.

Тези положителни фактори включват цени над средните в средата на април, които са с 1% по-високи от типичната седмица и с 10,4% по-високи от началото на годината. Като се имат предвид средните национални цени, това се отнася за жилища с цена от $7 400 по-висока от средно седмичната и $34 000 повече в сравнение с началото на 2024 г.

Търсенето на пазара също е високо, като обявите в средата на април получават 22,8% повече гледания от обикновено. Тази седмица може да се похвали и със 17% по-бърз темп на продажби.

Освен това има почти една четвърт по-малко намаления на цените от нормалното в средата на април, което показва, че продавачите обикновено имат предимство по това време на годината.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

Разбира се, високите лихви правят пейзажа на недвижимите имоти по-сложен. Упоритите данни за инфлацията означават, че Федералният резерв се въздържа от намаляване на лихвите, което означава, че лихвите по ипотечните кредити ще останат високи за момента.

Тридесетгодишните фиксирани ипотечни лихви в момента са средно около 7%, според сайта за финансова информация Bankrate.com. Това се отразява на достъпността.

Ето няколко съвета за продавачите, които се опитват да получат най-добрата цена.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 7%, молбите рязко спадат

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 7%, молбите рязко спадат

Заявленията за рефинансиране на ипотека са намалели с 11%, а тези за за закупуване на нов дом - с 10%

По-рано е по- добре

Поне за продавачите, умният ход е да хванат по-рано пролетния сезон.

През май и юни "ще видим все повече и повече обяви на пазара и ще има повече конкуренция", съветва Хейл. "Има голям набор от купувачи по-рано през годината, но бройки ще намалеят, когато намерят обекти за покупка."

Всъщност за купувачите по-добрият подход е да изчакат до есента, ако могат, казва Хейл. Дотогава пазарната динамика ще се е променила в полза на купувачите - и да се надяваме, че ипотечните лихви най-накрая ще започнат да се връщат на земята.

Главният финансов анализатор на Bankrate.com Грег Макбрайд прогнозира, че лихвите по ипотечните кредити ще бъдат от порядъка на 6,25 - 6,4% до края на 2024 г.

Цените на жилищата в САЩ удариха рекорд - отчетоха ръст за 8-ми пореден месец

Цените на жилищата в САЩ удариха рекорд - отчетоха ръст за 8-ми пореден месец

На годишна база цените се покачиха с 3,9% през септември

Мислете локално

Въпреки че 14-20 април е идеалната седмица за продажби, като се използват "национални" данни, това все пак е само осреднена статистическа цифра. В действителност всички недвижими имоти са местни, което означава, че трябва да" копаете" в условията на вашия собствен пазар.

В Ню Йорк и Лос Анджелис, например, най-доброто време за продажби всъщност започва в края на март. Но в други градове като Мемфис и Индианаполис идеалният период не започва до май.

Най-общо казано, продавачите трябва да бъдат насърчавани от цените точно сега. Средната продажна цена за съществуващи жилища през февруари е била 384 500 долара, според Националната асоциация на брокерите, което е ръст от 5,7% на годишна база.

Обратната страна на това, разбира се, е трудният момент за купувачите.

"Цените продължават да са високи, а лихвите по ипотечните кредити все още са високи", казва Хейл. "Така че намирането на дом, който отговаря на нуждите ви и попада в рамките на бюджета ви, е истинско предизвикателство в момента."