Втората по големина банка в Испания Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA), отправи оферта директно към акционерите на банка Banco Sabadell за придобиването й, след като бордът на директорите на Sabadell преди това отхвърли нейното предложение. Офертата, която може да се определи като "враждебно поглъщане", е на обща стойност 11,5 млрд. евро.

BBVA, която е с активи от 58 млрд. евро, стартира официален опит за т.нар. "враждебно поглъщане" с оферта за всички акции на Sabadell, оценени по 2,31 евро едната, което представлява премия от 18% спрямо цената на затваряне на борсовата търговия вчера.

По-рано тази седмица Бордът на директорите на Banco Sabadell заяви, че офертата на BBVA "значително подценява" нейните самостоятелни перспективи за растеж. От имейл, публикуван от Sabadell вчера, става ясно, че BBVA "няма място" да подобри направената оферта.

В отговор испанското правителство разкритикува предложението на BBVA за "враждебно поглъщане" на Banco Sabadell, предупреждавайки за "вредните ефекти" от този ход, съобщи испанската новинарска агенция Europa Press, цитирайки свои източници.

Според тях, този ход може да има "отрицателно въздействие върху заетостта и предоставянето на финансови услуги в страната". Освен това, "прекомерното ниво на концентрация би довело до допълнителен потенциален риск за финансовата стабилност", както беше посочено вчера от управителя на Централната банка на Испания.

Британската банка HSBC продава поделението си в Аржентина

Най-голямата европейска банка продава поделението си в Аржентина

Очаква се сделката да приключи окончателно до 12 месеца, каква е сумата й