Международната козметична марка Avon обяви, че е постигнала споразумение с частен инвестиционен посредник за повишаване на производителността си.

Американската компания за частен капитал Cerberus Capital Management ще инвестира 605 милиона долара в базираната в Ню Йорк козметична фирма, предаде BВС.

Част от сделката предвижда северноамериканският отдел на компанията да бъде разделен от останалите и контролиран най-вече от Cerberus.

Бизнесът на Avon на континента изпитваше трудности, докато растежът ѝ в развиващите се пазари бе силен. Продажбите на компанията в Северна Америка съставляваха едва 14% от приходите през 2014 година. За сравнение – продажбите в Латинска Америка са представлявали близо половината от общите продажби на компанията през изминалата година.

„Вярваме, че отделянето на Avon North America е най-добрият начин да се гарантира, че и двете компании разполагат с необременен път към печалбата и растежа”, заяви главният изпълнителен директор на Avon Products Шери Маккой.

Cerberus Capital Management ще плати 170 милиона долара за 80-процентов дял в отдела на компанията за козметични продукти в Северна Америка и ще назначи нов изпълнителен директор.

Инвестиционният посредник съобщи, че ще се съсредоточи върху създаването на нови продуктови линии и нови стимулиращи структури за търговските си представители.

Фирмата ще направи и отделна инвестиция от 435 милиона долара за малък дял в международната марка Avon Products.

Дълго време компанията отхвърляше предложения от потенциални купувачи. С 55% спад в цените на акциите на компанията през годината обаче изпълнителното ръководство изглежда е променило мнението им за продажбите.

Акциите на компанията се увеличиха с 1,2 на сто след обявяването на сделката.