Berlin London Beteiligungs Holding AG (BLH) е придобила акции от капитала на българската застрахователна компания "Лев Инс". Това стана ясно от съобщение на българския застраховател днес. Германската компания е създадена през 2015 г. специализирана в придобиването дялове от застрахователни дружества.

Отделно, лична инвестиция прави и акционерът и член на Надзорния съвет на BLH д-р Макс Рьослер. Той ще придобие 1% от дяловете на "Лев Инс", посочват още от компанията. Германското дружество пък ще придобие "по-големия пакет от акциите", казват от българския застраховател, без обаче да посочват конкретни числа. След инвестицията си д-р Макс Рьослер ще влезе и в Надзорния съвет на "Лев Инс".

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Една от българските компании продава повече полици навън, отколкото у нас

Решението е взето на общо събрание на акционерите днес, като по време на него е решено още да бъде увеличен капитала на дружеството  с още 10 млн. лв. до общо 57,3 млн. лв.

"Лев Инс" е най-големият застраховател в България за 2020 г. с общ пазарен дял от българския пазар от 13,55% и приходи от малко над 300 милиона лева. Дружеството има и бизнес извън страната, като продадените полици в чужбина са на стойност близо 6,2 милиона лева. Дружеството има представителства и в Италия, Великобритания, Германия, Гърция, Полша и Румъния. Предстои такива да бъдат открити и в Испания и Хърватия.