Надзорният съвет на германската Lufthansa постави на пауза одобрението на сделката за държавна помощ в размер на 9 милиарда евро или 9,9 милиарда долара, която трябва да даде на Берлин дял от 20% в компанията, съобщава Bloomberg.

Причина за това решение е настояването от страна на Европейския съюз (ЕС) Lufthansa да се откаже от германските слотове за излитане и кацане, което означава, че това ще бъде удар върху хъбовете на авиокомпанията във Франкфурт и Мюнхен.

Заради това от дружеството посочват, че няма да прибързват с вземането на решение за сделката. Вместо това предстои условията по нея да бъдат по-подробно разгледани и чак след това акционерите ѝ да гласуват за одобряването или отхвърлянето ѝ.

От борда посочват, че въпреки всичко виждат спасителния пакет като "единствената алтернатива за поддържане на платежоспособността" на дружеството.

В началото на седмицата стана ясно, че Германия е предложила помощ в размер на 9 милиарда евро на най-големия авиопревозвач в Европа. Спасителният пакет означава, че държавата ще получи отново дял в дружеството, което беше окончателно приватизирано преди две десетилетия.

Според условията договорената субсидия, обявени от Lufthansa в официално съобщение, Берлин ще получи 20% дял в дружеството, който може да бъде увеличен до 25% блокиращ дял в компанията.