Собственикът на Louis Vuitton се отказва от сделката за придобиване на американската Tiffany, предава CNBC. LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE трябваше да купи луксозния бранд за $16,2 млрд. От компанията посочват като причина, че Tiffany и френското правителство са поискали сделката да бъде забавена след предварително уговорената дата.

LVMH посочва, че Министерството на външните работи на Франция е изпратило писмо до компанията, в което се иска сделката да бъде забавена след 6 януари 2021 г. заради заплахата за мита от САЩ. Tiffany също са поискали забавяне до 31 декември т.г.

В сряда Tiffany е подала и съдебен иск, с който настоява френският гигант в луксозните стоки да изпълни споразумението. Тя твърди, че LVMH използва писмото на външното ведомство като претекст да се откаже от сделката. Tiffany казва още, че LVMH не е подала документи за одобрение на сделката в няколко ключови юрисдикции, включително Европейския съюз.

Подписаното споразумение поставя 24 ноември т.г. като краен срок за приключване на сделката. Първоначално той бе 24 август, но двете компании постигнаха съгласие за изтеглянето му.

Провалът на придобиването е подчертава как пандемията преобразява луксозната индустрия. Брандовете разчитаха на туристи от Китай и САЩ да харчат големи суми за чанти и други луксозни стоки в Париж, Милано и други дестинации. Сега този бизнес модел е под заплаха заради пандемията и мерките срещу здравната криза.

Планираното придобиване бе най-голямото опитвано от Бернар Арно, главен изпълнителен директор и контролиращ акционер на LVMH. Още през лятото се появи информация, че Арно се опитва да се измъкне от сделката, припомня The Wall Street Journal.

LVMH - империята, която направи французина Арно третия най-богат човек в света

LVMH - империята, която направи французина Арно третия най-богат човек в света

Историята на компанията започва в средата на 19-ти век