Пентагонът ще похарчи $10 милиарда за "облачни" изчисления. Кой ще получи огромната държавна поръчка?

В борба за многомилиардния контракт участваха няколко технологични гиганта. Претендентите вече останаха само два, като победителят в търга ще стане известен лятото - най-вероятно в средата на юли.

Amazon.com Inc и Microsoft Corp. бяха избрани да продължат в конкурентното състезание за изпълнение на поръчката за оказване на услуги по "облачни" изчисления за Министерството на отбраната на САЩ. Това съобщи Reuters, позовавайки се на изявление на американското военно ведомство.

Пентагонът реше да вложи $10 милиарда в модернизация на информационните си системи, като обяви търг, чийто победителят в него ще получи договор са посочената сума. Той ще трябва да разработи инфраструктура и да въведе нови технологии в тази сфера от работата на министерството, включвайки в "облака" потребители и устройства. Проектът получи названието Joint Enterprise Defense Infrastructure, съкратено JEDI.

На първия етап от конкурса претендентите бяха повече големи технологични компании, но постепенно останаха само четири - Amazon, Microsoft, Oracle и IBM. След това отпаднаха и Oracle и IBM.

Amazon Web Services срещу Azure

С облачните технологии на Amazon се занимава поделението на компанията Amazon Web Services. Неговите приходи за четвъртото тримесечие на 2018 година са около $7,5 милиарда.

Компанията вече е била изпълнител за правителството на САЩ - през 2013 година Amazon получи от ЦРУ поръчка на сума $600 милиона за разработка на облачни услуги.

Microsoft не е разкрила размера на бюрото на облачните си услуги Azure за същия период на миналата година, само съобщи за ръст на продажбите в този сегмент от 76%. Анализатори на Morgan Stanley оцениха приходите за четвъртото тримесечие на м.г. на $3 млрд,, информира CNBC.