Тайванският производител на компоненти Foxconn се съгласи да придобие японската компания за електроника Sharp с голямо намаление от първоначалната оферта, предаде Reuters.

Foxconn ще плати около 3,5 милиарда долара за две трети от акциите, намалявайки първоначалното си предложение с близо 900 милиона долара след появата на по-рано неразкрити задължения на Sharp.

Сделката отбелязва най-голямото придобиване от чуждестранна компания в японската технологична индустрия и края на независимостта за 100-годишна компания, която започна като производител на катарами за колани и механични моливи.

При новите условия Foxconn ще плати 88 йени за дял на Sharp, обявиха компаниите в общо изявление.

Тайванската компания се е съгласила да купи и всичките привилегировани акции на стойност 200 милиарда йени (1,7 млрд. долара), които са собственост на двете основни банки-кредитори на Sharp, заявиха запознати източници.

Има възможност Foxconn да увеличи дяла си в японския концерн през следващата година.

Двете фирми бяха на ръба на финализиране на условията около сделката миналия месец, когато изведнъж бяха разкрити условни задължения в Sharp, което накара Foxconn да отложи приключването на сделката.

Сделката за придобиването на Sharp е на път да се разпадне

Сделката за придобиването на Sharp е на път да се разпадне

Foxconn се бави с финализирането на споразумението почти месец