Австрийската енергийна ОMV обяви втората фаза от програмата си за продажба на активи на стойност 2 млрд. евро, се казва в изявление на компанията.

Този втори етап включва продажба на бизнес в Словения, където OMV експлоатира 120 бензиностанции под марките OMV, Eurotruck, Avanti и Diskont.

"Поради ограничената интеграция във веригата на добавената стойност, продажбата на този бизнес представлява следващата стъпка за оптимизирането на портфолиото на OMV", обяснява компанията.

В допълнение, дъщерното дружество на OMV Borealis планира да продаде своя азотен бизнес, включително производство на торове, индустриални азотни и меламинови продукти.

В същото време компанията отбелязва, че продажбата на акции на Borealis в предприятия за производство на торове в Холандия и Белгия не се разглежда.

Като част от първия етап на оптимизация на активите, компанията се съгласи да продаде 51% дял в националния газопреносен оператор Gas Connect Austria, мрежата от бензиностанции OMV в Германия и upstream-бизнеса си в Казахстан, припомни австрийската компания.

Завършването на трите сделки се планира през 2021 г., при условие че се получат необходимите одобрения от регулаторите. Компанията очаква, че вследствие на поради първия етап на оптимизацията ще може да намали заемите си с повече от 1 милиард евро.

Компанията планира да обяви трета фаза от продажбата на активите по-късно тази година. Като цяло, чрез програмата за оптимизация, OMV възнамерява да намали коефициента на задлъжнялост до около 30% до края на 2021 година.

Според доклад, публикуван в четвъртък, нетният дълг на OMV през 2020 г. е бил 8,1 милиарда евро, което е увеличение от 2,2 пъти, информира finmarket.ru.