Поредната голяма сделка в индустрията на високите технологии обявиха ИТ компаниите Symantec и Blue Coat. Съгласно споразумението, Symantec ще придобие Blue Coat за сумата от 4,651 млрд. долара.

Сделката вече е одобрена от бордовете на директорите на двете компании. Очаква се поглъщането да приключи през третото тримесечие на настоящата година. Грег Кларк, главен изпълнителен директор на Blue Coat, ще оглави Symantec след сливането. 

Blue Coat е номер едно на пазара за уеб сигурност с набор от технологии, обединени в цялостна платформа. Приходите на компанията за миналата година възлизат на 598 млн. долара, бележейки ръст от 17% спрямо 2014 г.

Symantec се надява с това придобиване да укрепи водещата си позиция на пазара за ИТ сигурност. 

Очаква се обединената компания да достигне приходи в размер на 4,4 млрд. долара през настоящата година, като 62% ще дойдат от корпоративни клиенти.

Symantec ще финансира покупката със собствени средства и заем в размер на 2,8 млрд. долара. Инвестиционната компания Silver Lake ще вложи в Symantec 500 млн. долара във вид на конвертируеми облигации с лихва 2% и срок на погасяване в края на 2021 г. 

С новата инвестиция, общата сума на вложенията на Silver Lake в Symantec ще достигне 1 млрд. долара. Още 750 млн. долара ще инвестира в компанията Bain Capital Private Equity, а нейният управляващ директор ще влезе в борда на директорите на Symantec, пише TechNews.bg.