Чешката инвестиционна група PPF Group купи бизнеса на Telenor в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2.8 млрд. евро. Сделката включва активите на телекома в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3500 служители.

Очаква се сделката да бъде приключена през третото тримесечие на 2018 г., след получаването на одобрението на регулаторите. 400 млн. евро от сумата ще бъдат платени разсрочено - на 4 вноски за период от 4 години.

Петр Келнер купува активите на Telenor в България и региона

Един от най-богатите европейци купува Telenor в България

Той имаше интерес и към европейския бизнес на Time Warner, част от който е и bTV

Цената на придобиването се равнява на 6.4 пъти печалбата на бизнесите на Telenor Централна и Източна Европа за 2017 г. Продажбата ще донесе на норвежката компания печалба от над 316 млн. евро. Telenor напуска региона след 25 години успешен бизнес.

Купувачът PPF Group е контролиран от чешкия милиардер Петр Келнер - един от най-богатите европейци и най-богатият човек в Източна Европа. Келнер наскоро купи и друга голяма българска компания - собственика на Нова телевизия "Нова броудкастинг груп".

Чешкият милиардер Петр Келнер купи Нова телевизия

Най-богатият източноевропеец купи Нова телевизия

Сделката ще бъде финализирана в близките месеци

Той притежава богатство от около 16 млрд. долара, а групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в разнообразни сектори. Милиардерът развива бизнеси в различни държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др.

Бизнесменът вече има опит в телекомуникационния бизнес - PPF е държи над 80% в O2, най-големият оператор в Чехия и трети по размер в Словения с общо 7 млн. абонати.

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Остава обаче въпросът кой е той

"С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа правим важна стъпка в опростяването и фокусирането на портфейла на Telenor върху регионите, където има най-голям потенциал за създаване на стойност", каза Сигве Бреке, изпълнителен директор на Telenor Group.

По думите му опитът на PPF Group в региона и в сектора ще го превърне в добър собственик на активите в Централна и Източна Европа.

Напуска ли Telenor България?

Напуска ли Telenor България?

Готви се сделка за бизнеса на компанията в целия регион на стойност два милиарда евро

"Теленор България ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги, обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане", каза изпълнителният директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

Той увери, че сделката няма да се отрази на клиентите и местните партньори и компанията ще продължи да функционира както и до момента.

Telenor не търси други кандидат-купувачи за бизнеса в България и региона

Telenor не търси други кандидат-купувачи за бизнеса в България и региона

Не се опитваме да създадем състезание, каза президентът на групата

"С тази трансакция, PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции", заяви Ладислав Бартоничек - акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group.