Телекомът Telenor води преговори за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора, съобщава специализираното издание Mergermarket, като се позовава на три независими източници. Разговори се водят с американски фонд, а цената е около два милиарда евро. Според "Капитал" кандидат-купувачът е бил избран още през декември.

Според Mergermarket евентуалната сделка може да включва и унгарските активи на Telenor.

През лятото на миналата година се появиха слухове, че мобилният оператор иска да продаде бизнеса си в Сърбия на фонда KKR. Тогава твърдението бе официално опровергано. Норвежката група отказва официален коментар на новината.

Telenor стъпи в България в средата на 2013 г. Телекомът придоби активите на "Глобул" и "Германос телеком България" от гръцката ОТЕ. Цената на сделката тогава бе 717 милиона евро. Малко по-късно стана ясно, че гръцките собственици са извършвали финансови злоупотреби, като са източвали компанията чрез "кухи фирми".

През третото тримесечие на 2017 г. оборотът на Telenor у нас достигна 172 милиона лева, а печалбата - 66,4 милиона лева. Абонатите ѝ са 3,23 милиона, а средният приход от един потребител расте до 14 лева.

Оле Бьорн Шилстед е новият главен изпълнителен директор на Telenor България

Telenor има нов шеф за България

Саша Филипович остава като главен търговски директор

На четирите пазара, от които норвежката компания се готви да се оттегли, Telenor има почти 10 милиона абоната. Общите им приходи на дружествата в Сърбия, Унгария, Черна Гора и България са 323 милиона евро.

Според два независими един от друг източника на Money.bg, през 2017 г. KKR са имали интерес в придобиването на медии в България, сред които bTV, както и онлайн медийна група. В момента фондът очаква регулаторно одобрение за бизнеса на собственика на bTV - Time Warner чрез CME, в Хърватия и Словения. Американският фонд притежава сателитен телевизионен оператор в съседна Сърбия, както и други инвестиции в региона.

В средата на 2017 г. Telenor продаде и своята банка в Сърбия. Купувач бе River Styxx Capital на българския предприемач от албански произход Елвин Гури. Той придоби 85% от институцията.