Любомир Минчев - основател, акционер и председател на борда на директорите на "Телелинк Груп", е придобил 100% от хърватския доставчик на сателитна телевизия Total TV BV, предава SeeNews.

Сделката е станала чрез V-Investment Holdings B.V. - регистрирана в Холандия компания, която е собственост на Минчев. Чрез нея United Group, която държеше сателитния доставчик досега, се освобождава изцяло от активите си в Хърватия на пазара за доставка на телевизия.

"Бордът на директорите на United Group е доволен с условията на сделката и вярва, че оставя компанията и нейните абонати в можещи ръце", казват от компанията. Като част от сделката, United Group ще продължи да осигурява техническа поддръжка на Total TV в рамките на следващите 12 месеца.

Сделката за българската bTV

Собствеността на United Group в Total TV бе причината хърватските регулатори да блокират придобиването на част от бизнеса на Time Warner на Стария континент. Central European Media Enterprises (CME) оперира в Хърватия, Словения, Румъния, Чехия, Словакия и България, където притежава "БТВ Медия Груп" - телевизионния канал bTV и медийната група около него.

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

Сделка на собственика на bTV бе блокирана от хърватски регулатор

CME може да се наложи да продава бързо други бизнеси, включително в България

Продажбата на Total TV ще позволи на регулаторите да одобрят сделката между United Group и CME в Хърватия и Словения. През юли м.г. бе обявено, че стойността ѝ е 230 милиона евро.

За активите на CME в останалите четири държави, включително България, има един купувач – консорциум между китайската група CEFC и чешко-словашката Penta Investments. Твърди се, че те нямат интерес към бизнеса в Хърватия и Словения.

Така, сделката за малкия доставчик Total TV може най-накрая да отпуши големите сделки в региона.

В битката за собственика на bTV остана само един. И той трябва да плати $2 милиарда

В битката за собственика на bTV остана само един. И той трябва да плати $2 милиарда

Според източници преговорите вече са на финалната права