Генералният директор на оръжейния концерн "Калашников" Алексей Криворучко купи 26% от акциите на компанията за 1,5 милиарда рубли, съобщава vestifinance.ru.

Изданието припомня, че през декември 2017 година правителството на Руската федерация разреши продажбата на още един пакет от акциите на концерна "Калашников", принадлежащ на държавната корпорация "Ростех". Става дума за 26% минус една акция от капитала на дружеството, като в разпореждане на държавата в лицето на "Ростех" остава блокиращ пакет от 25% плюс една акция.

Какво може "пистолетът" срещу дронове на "Калашников" (ВИДЕО)

Какво може "пистолетът" срещу дронове на "Калашников" (ВИДЕО)

Блокира Wi-Fi, мобилна връзка, системи за GPS

Стойността на сделката е 1,5 милиарда рубли (около 21,1 млн. евро при курс 71 рубли за едно евро, бел. ред.). Купувач на акциите е генералният директор на "Калашникова" Алексей Криворучко. Придобиването е съгласувано с управляващите органи на концерна и одобрена от правителството, са информирали изданието от компанията.

През 2104 година 49% от държавния пакет акции на концерна "Калашникова" бяха продадени за 1,3 милиарда рубли. Пресметнат на една акция активите на предприятието поскъпнаха два пъти за последните четири години.

След това, от 2014 г. до февруари 2018 г., 51% от книжата на концерна принадлежаха на държавната корпорация "Ростех". А останалите 49% са собственост на частни инвеститори - сегашният генерален директор на "Калашников", Алексей Криворучко, и на съсобствениците на "Трансмашхолдинг", Андрей Бокарев и Искандер Махмудов. 

Условията на сделката предвиждаха Криворучко и Бокарев да инвестират 2,6 милиарда рубли в развитието на предприятието.

"Калашников" започна производство на разузнавателни дронове

"Калашников" започна производство на разузнавателни дронове

Апартът е с просто и надеждно управление

Концернът "Калашников" е най-големият руски производител на военно стрелково оръжие, произвежда и ловно и спортно оръжие, изнася продукцията си в 27 страни. Най-известното в целия свят изделие на компанията са автоматите АК. В концерна влизат три подразделения -"Калашников" (бойно оръжие), "Байкал" (ловно и гражданско оръжие), "Ижмаш" (спортно стрелково оръжие).