Френският фармацевтичен гигант Sanofi, за който преди месеци стана ясно, че ще затвори офиса си в България, сега купува свой американски конкурент в сделка за 1,9 милиарда долара. Компанията ще придобие Kadmon Holdings с цел да разшири портфолиото си от медикаменти за трансплантирани пациенти.

Акционерите на Kadmon ще получат по 9,50 долара за акция кеш, което е със 79% над цената им към вторник. Това ще бъде третата голяма сделка за Sanofi през тази година, пише Bloomberg.

През миналия месец френският лидер придоби Translate Bio за 3,2 милиарда долара, а през април купи производителят Kumab за 1,1 милиарда долара.

Sanofi съкращава над 1600 служители в Европа

Фармацевтичен гигант с офис в София готви съкращения на над 1600 служители в Европа

Те ще засегнат най-вече Франция, твърдят източници

Sanofi навлезе на пазара в България през 1992 година, като за дейността у нас отговаряше местният офис в София. През пролетта тази година обаче стана ясно, че компанията ще продължи да продава продуктите си на българския пазар, но ще затвори офиса си в страната, в който работеха малко над 90 души. Тя се изтегли и от още няколко пазара в региона.

През миналата година стана ясно, че друг лидер в сектора - британската GlaxoSmithKline (GSK) готви преструктуриране на бизнеса си, което включваше затварянето на общо 16 офиса, един от които и този в София.

GlaxoSmithKline може да затвори офиса си в България

Шестата най-голяма фармацевтична компания в света може да затвори българския си офис

Компанията започва да оперира у нас през 2003 година, а днес за нея в София работят около 130 души