Правителствата на близкоизточните държави Катар и Кувейт в най-близко време може да купят изтребители Boeing за сумата от 7 милиарда долара.

По информация на агенция Reuters Белият дом има намерение да одобри сделката през следващата седмица.

В случая САЩ разглеждат възможността да доставят 36 изтребители Boeing F-16 на Катар на стойност $4 милиарда и 28 бойни самолета F/A-18 на Кувейт за около 3 милиарда долара с допълнителна опция за купуване на още 12 машини.

„Това е неизбежно, ние очакваме решението да бъде взето през следващата седмица” е заявил представител на военното министерство на Катар, цитиран от Reuters.

САЩ досега отлагаха сключването на сделките, поради опасенията на своя близък съюзник в региона - Израел, че военните самолети могат да бъдат използвани срещу него.

Освен това американските власти критикуваха Катар за предполагаеми връзки с въоръжени ислямистки групировки.

Но наблюдатели смятат, че очакваното сключване на крупните сделки е свързано със стремежа на Вашингтон да укрепи отношенията си със страните от Персийския залив.

От своя страна американски официални лица заявиха, че забавянето на този процес може да нанесе сериозни щети на този важен американски бизнес, тъй като купувачите могат да се насочат към други производители.