Правителството на Италия и UniCredit SpA сложиха край на продължилите месеци преговори относно продажбата на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA - неприятен развой за премиера Марио Драги и усилията му да сложи край на проблемите на най-старата банка в света. Остава парещият въпрос как правителството ще успее да продаде дела си до края на годината, пише Bloomberg.

Източници на агенцията посочват, че преговорите не са достигнали резултат заради различия относно очакваната капиталова инжекция и по въпроса кои части от бизнеса ще бъдат прехвърлени на UniCredit. По-рано бе постигнато споразумение, че сделката ще бъде капиталово неутрална за купувача.

Правителството на Драги и главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орчел преговорят от месеци относно условията на сложното споразумение, което включваше разделяне на Monte Paschi и придобиване на дял в миланската UniCredit от страна на кабинета.

Най-големият спор е бил около размера на нужната капиталова инжекция в Monte Paschi преди да бъде прехвърлена на UniCredit. Банката на Орчел твърди, че се нуждае от около €7 млрд., за да възстанови капиталовите буфери и да покрие разходите по съкращенията на част от 21 хил. служители. Първоначално, Министерство на финансите изчисляваше три пъти по-ниска сума.

Сега италианското правителство трябва да намери друго решение за Monte Paschi до края на годината - освен ако двете страни не променят мнението си и не се завърнат на масата за преговори.

Очаква се правителството в Италия да поиска удължение на срока от Европейския съюз. Банката бе национализирана през 2017 г.

Последните дни на най-старата банка в света

Последните дни на най-старата банка в света

Тя е на над 500 години, но дните й вече са преброени