Годината е 1998, когато две от големите компании за дистрибуция на горива в България – „Шел България” ЕАД и „Литекс Комерс” АД, подписват споразумение за преотстъпване на бензиностанции. Фирмата на бизнесмена Гриша Ганчев дава на дъщерното дружество на международния петролен гигант 31 обекта в България.

В края на 2015 обаче „Шел” връща 7 от тях, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. До нея е изпратено намерението на компанията да се откаже от седем обекта, като ги върне на собственика им „Литекс Комерс”. Причината: те вече са нерентабилни.

 „Низвергнатите” бензиностанции се намират в с. Кьосевци, обл. Русе - Shell Кьосевци Север и Shell Кьосевци Юг, както и в гр. Дряново (Shell Дряново), гр. Хасково (Shell Хасково Аида), гр. Оряхово (Shell Оряхово), гр. Ямбол (Shell Ямбол Тунджа) и с. Капитан Андреево, Хасковска област.

Какво обаче ще стане с тях, след като се върнат в ръцете на собственика им? Отговорът: ще бъдат затворени. Защото според „Литекс Комерс” обектите се намират в райони с „лоша бизнес репутация”. Ето защо компанията ще ги затвори и няма да ги използва по предназначение.