Световният петролно-газов гигант Royal Dutch Shell се е договорил с австрийската компания от сектора OMV за продажбата на своя бизнес в Нова Зеландия, се каза в съобщение на Shell.

Това означава, че британско-холандската компания, второто по големина частно дружество в бранша, напуска този пазар след 100 години работа в страната.

Стойността на сделката, която се очаква да бъде завършена в четвъртото тримесечие на тази година, е за 578 милиона долара. Както отбелязва продавачът, в рамките на постигнатите договорености, след приключването на сделката сътрудниците на компаниите Shell Taranaki Limited и Shell New Zealand ще преминат на работа в OMV New Zealand.

Shell продаде находища в Северно море за $3,8 милиарда

Shell продаде находища в Северно море за $3,8 милиарда

Купувач е британската компания Chrysaor

От Shell посочват, че тази крачка съответства на стратегията на компанията за продажба на активи за 30 милиарда долара до края на 2018 година.

Днешното решение е още една крачка към изменение и опростяване структурата на енергийният гигант, целяща да увеличи финансовата устойчивост и конкурентоспособност на Shell, казва шефът на поделението Integrated Gas & New Energies Мартен Уетселер.

Допълвайки, че компанията се гордее със своята 100 годишна работа в Нова Зеландия, нейните клиенти, партньори и регулаторни органи в страната са били важна част от опита и успехите на Shell.

Shell продава част от две вятърни електроцентрали за $1.4 милиарда

Shell продава част от две вятърни електроцентрали за $1.4 милиарда

Сделката трябва да е факт до края на годината

Royal Dutch Shell се занимава с търсене, добив, преработка и търговия с въглеводородни суровини в повече от 40 страни по света. Освен това компанията притежава най-голямата в света мрежа от бензиностанции - 43 над хиляди, работещи в повече от 80 държави.

Shell готви мегасделка за $7.25 милиарда

Shell готви мегасделка за $7.25 милиарда

Продава почти всички активи в „петролните пясъци” на Канада