Европейската комисия започва разследване на мегасделката, с която германската фармацевтична компания Bayer купува американската Monsanto. Стойността на придобиването е за 66 млрд. евро.

Сделката ще създаде най-голямата в света компания за интегрирани пестициди и семена. Според Комисията това ограничава броя на конкурентите, продаващи хербициди и семена в Европа.

"Комисията има опасения, че предложеното придобиване може да намали конкуренцията на редица различни пазари, което води до по-високи цени, по-ниско качество, по-малко избор и по-малко иновации", се казва в изявление на европейската институция.

Според Брюксел сливането може да забави надпреварата в разработването на нови продукти, като семена от пшеница и хербициди срещу плевели, които са важни за пазара.

"Трябва да гарантираме ефективна конкуренция, за да могат земеделците да имат достъп до иновативни продукти, по-добро качество, както и да купуват продукция на конкурентни цени", заяви европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Комисията може да блокира сделката, но одобри други в сектора като обвързването на Dow с DuPont и придобиването на Syngenta от ChemChina, макар и след като компаниите гарантираха големи отстъпки, припомня Reuters.

Брюксел ще обяви окончателното си решение за сделката до 8 януари. "Bayer очаква да продължи да работи конструктивно с Комисията и да получи нейното одобрение", заявиха от германската компания. Тяхната цел е сделката да бъде одобрена до края на годината.