Ситуацията с възобновяването на работа на магазините на френската верига за спортни стоки Decathlon в Русия - която и една от най-големите в света - е неясна, а отварянето би могло да се случи преди началото на 2024 г. Това мнение изрази пред ТАСС президентът на Съюза на търговските центрове в Русия Булат Шакиров.

По думите му, "ситуацията с Decathlon остава неясна, тъй като все още не се знае кой ще бъде купувачът. В момента се водят преговори и ако те са успешни, компанията планира да възстанови своята дейност преди началото на следващата година, тъй като в периода от септември до декември се прави най-големият обем продажби в този бранш".

Шакиров смята, че ако Decathlon намери (скоро) нов купувач, то може да бъде възобновена дейността на веригата до 2-3 месеца, тъй като основната инфраструктура, включително персонал и логистика, вече е готова, остава само доставката на стоки.

Decathlon търси купувач за бизнеса си в Русия

Decathlon търси купувач за бизнеса си в Русия

Веригата спря доставките за руския пазар и затвори всички магазини през 2022 г.

От своя страна президентът на Magic Group и основател на веригата универсални магазини "Слава" Александър Перемятов коментира, че собствениците на търговски центрове в Русия вече са преживели "голямо изселване на международни марки", ситуацията вече е започнала да се стабилизира, руските компании активно заемат търговските площи на напусналите марки, така че "пред Decathlon стои не леката задача да се завърне при приемливи за компанията условия".

Александър Перемятов припомня, как френската марка за спортни стоки "затвори магазини без икономически причини, оставяйки търговския център в затруднено положение". Затова той изразява известно съмнение, дали компанията "наистина ще работи отново на руския пазар". Освен това, според него "разбитите вериги за доставки на Decathlon със сигурност ще доведат до затруднения с асортимента на стоки".

По-рано беше съобщено, че правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции е одобрила сделката за продажба на веригата Decathlon в Русия, състояща се от 36 обекта (35 магазина и склад), на собственика на франчайза Mango - руската компания "АРМ". Експерти изразиха пред ТАСС мнение тогава, че обновените магазини на мрежата ще могат да възобновят работа в Русия до октомври 2023 г. По-късно обаче източници съобщиха, че сделката все още не е приключила, а страните продължават да преговарят.

Първият магазин на Decathlon в Русия отвори врати през 2006 г. в Москва. Веригата Decathlon обяви спирането на работата в Русия още в края на март 2022 г., а през лятото на миналата година магазините на веригата в Руската федерация бяха затворени.