Сливанията и придобиванията (M&A) се възстановиха през първото тримесечие след лошата 2023 г., благодарение на завръщането на мегасделките.

Общите обеми на сливания и придобивания в световен мащаб се покачиха с 30% до около $755,1 милиарда, според най-новите данни на Dealogic. Броят на транзакциите на стойност над 10 милиарда долара скочи до 14 в сравнение с пет през същия период на миналата година пише Reuters.

Инвестиционни банкери казаха, че доверието за сключване на сделки се е подобрило на фона на силните печалби, потенциалните намаления на лихвените проценти тази година и бурния пазар.

Най-лошата година за сливания в бизнеса от 10 години насам

Най-лошата година за сливания в бизнеса от 10 години насам

За първи път от 10 години насам тези сделки са на стойност под $2,7 трилиона

"Когато видите да се случват по-големи сделки, това е много по-пряк знак за възстановяването на здравето на пазара, тъй като бордовете и изпълнителните директори, поради естеството на големите сделки, ще бъдат по-консервативни, когато се обръщат към тях", каза Блеър Ефрон , съосновател на инвестиционната банка Centerview Partners. "Смятаме, че дейността, която виждаме днес, се насочва в правилната посока."

Обемите на M&A в САЩ нараснаха с 59% до 431,8 милиарда долара. Европейските сделки скочиха с 64%, докато обемите в Азиатско-тихоокеанския регион се свиха с 40%.

Обемите на изкупуване с ливъридж, които спаднаха миналата година поради скока на разходите за финансиране, намаляха със 7% до 91 милиарда долара.

"Все още чакаме работата с частен капитал наистина да се раздвижи - това все още е липсващата съставка", каза Кришна Верарагаван, глобален съръководител на групата за сливания и придобивания в адвокатската кантора Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison. "Все още виждате несъответствие между това, за което продавачите очакват техните активи да сключват транзакции, и това, което купувачите са готови да платят въз основа на цените в момента."

Страховете отшумяват: Morgan Stanley очаква 50% ръст на сливанията и придобиванията

Страховете отшумяват: Morgan Stanley очаква 50% ръст на сливанията и придобиванията

Европа и Северна Америка ще се възползват най-много от сделките смятат от инвестиционната банка

През тримесечието няколко големи компании се възползваха от силни оценки, за да финансират големи сделки, докато някои компании с инвестиционен клас взеха заеми, за да преследват цели с висока стойност.

"Основният сценарий вероятно е за меко кацане за икономиката и че инфлацията е под контрол", каза Иван Фарман, съръководител на глобалните сливания и придобивания в Bank of America. "В резултат на това бордовете и мениджърските екипи се чувстват по-комфортно за бъдещето и тогава е по-вероятно да преследват сделки."

Снимка 658956

Източник: Reuters

Поглъщането на Discover Financial от Capital One за 35,3 милиарда долара, сделката на Synopsys за придобиване на съперника на дизайнерския софтуер Ansys за 35 милиарда долара и обвързването на Diamondback Energy с Endeavour Energy за 26 милиарда долара бяха най-големите транзакции за тримесечието.

Структурираните сделки, които включват отделяне също отчитат значителни обеми. Големи публично търгувани компании извършиха стратегически прегледи и или изхвърлиха неосновни звена, или отделиха по-бързо развиващи се бизнеси.

Сделка в шистовия сектор на САЩ създава компания за $50 милиарда

Сделка в шистовия сектор на САЩ създава компания за $50 милиарда

Обединени Diamondback и Endeavour Energy ще станат най-големият производител на петрол в пермския шистов басеин

Забележителни сделки включват отделянето на гиганта за строителни материали Holcim от операциите му в Северна Америка в сделка, която може да оцени бизнеса на 30 милиарда долара, и отделянето на Unilever за сладолед. През тримесечието бяха обявени 13 транзакции за корпоративно разделяне с очаквана стойност над 1 милиард долара в световен мащаб, в сравнение с осем през същия период на миналата година, според Дейвид Дъбнър, глобален ръководител на структурата на M&A в Goldman Sachs.

"2024 г. е на път да бъде една от най-големите години по отношение на дейността по корпоративно разделяне и диалогът, който водим, е в подкрепа на тази тема, докато гледаме напред", каза Дъбнър.

Технологичният сектор традиционно е най-големият двигател на сделките, но претърпя спад миналата година.

Оттогава се възстанови, за да донесе най-големия дял от транзакции с обеми, нараснали с повече от 42% до 153,8 милиарда долара.

Synopsys купува производителя на симулационен софтуер Ansys за $35 милиарда

Сделка за 35 милиарда долара в софтуерния бизнес

Това е най-голямото придобиване в технологичния сектор от сделката на Broadcom за VMware насам

Големите сделки с петрол и газ, които увеличиха обемите към края на миналата година, не показаха признаци на забавяне, водени основно от консолидацията в доходоносния пермски шистов петролен басейн.

"Напоследък сме свидетели на повече сделки изцяло с акции. Финансовите пазари все още не са напълно достъпни, за да поддържат големи транзакции с изцяло пари. Освен това, като се има предвид къде се намираме в икономическия цикъл, мениджърските екипи не са склонни да използват ливъридж, за да направят голяма сделка ", каза Марк Макмастър, глобален ръководител на M&A в Lazard.

Компаниите издържаха на трудна антитръстова среда, за да преследват големи сделки, като все повече се подкрепяха, за да спечелят в съда срещу регулаторни предизвикателства. Съпредседателят на JPMorgan за сливания и придобивания в Европа, Близкия изток и Африка, Дуейн Лизаг, каза, че компаниите трябва да са готови да чакат 18 месеца или повече за приключване на транзакции, добавяйки, че времето, необходимо за приключване на сделки, се е увеличило значително.

"Технологиите са секторът, който е най-внимателно наблюдаван от регулаторите, и все пак технологиите изглежда се завръщат значително и са точно в челните редици на сделките. Така че това просто ви казва, че настоящите регулаторни проблеми със сигурност няма да бъдат насрещен вятър по-широка дейност по сливания и придобивания", каза Раул Гутиерес, ръководител на сливания и придобивания в Truist Securities.

Банкерите също така очакват ръст на трансграничните сделки, тъй като купувачите, работещи в брой, търсят трансформиращи придобивания. Трансграничните обеми са нараснали със 17% до 171,7 милиарда долара през тримесечието.

"Корпорациите остават предпазливи по отношение на перспективите за растеж на Китай и Азия като цяло и има много мисли за хеджиране срещу това. Потенциално ще видим повече сделки от Европа към САЩ, някои от които ще бъдат отбранителни", каза Ян Вебер, ръководител на M&A за Европа, Близкия изток и Африка в Morgan Stanley.