Глобалните обеми на сключените сделки ще нараснат с 50% тази година в сравнение с 2023 г., тъй като страховете относно разходите за финансиране, инфлацията и опасенията за рецесия отшумяват, написа Morgan Stanley в бележка за инвеститорите в началото на тази седмица.

"Смятаме, че "зимата" за сливания и придобивания (M&A) се размразява и активността ще се завърне циклично и постоянно", казаха от брокерската компания на Wall Stree, пише Reuters.

Morgan Stanley очаква Европа и регионите на Северна Америка да се възползват най-много от дейността по сключване на сделки, но също така вижда благоприятно време за сливания и придобивания за Индия, Австралия, Южна Корея, Япония и страните от АСЕАН (Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия).

Агресивните повишения на лихвените проценти от големите централни банки, високата инфлация и опасенията от рецесията навредиха на глобалната дейност по сливания и придобивания през 2023 година.

Глобалните обеми на сключване на сделки M&A спаднаха с 35% миналата година до най-нисък резултат от 2004 г., докато обемите като процент от номиналния брутен вътрешен продукт на САЩ са най-малки от поне три десетилетия, отбелязват от Morgan Stanley.

Очакванията за намаляване на разходите за заеми по-късно тази година, устойчивото охлаждане на потребителските цени, надеждите за "меко приземяване" на големите икономики и увеличаването на корпоративното доверие вероятно ще доведат до възстановяване на дейността по сливания и придобивания.

Търсенето на изкуствен интелект (AI) и облачни възможности, преходът към чиста енергия и иновациите в науките за живота също ще бъдат допълнителни двигатели за увеличаване на сделките, добави Morgan Stanley.

Инвестиционната компания вижда секторите на здравеопазването, недвижимите имоти, основните стоки и технологиите като основни бенефициенти от сключването на сделки.

"Достатъчните парични салда и широко отворените пазари с инвестиционен клас означават, че стратегическата дейност има финансово предимство, докато спонсорите могат да се сблъскат с по-голяма спешност, независимо от макро"времето", добавят от Morgan Stanley.