Създателят на софтуер за проектиране на чипове Synopsys заяви във вторник, че ще купи Ansys в сделка за 35 милиарда долара, платени в брой и акции, придобивайки производителя на софтуер, използван в създаване на продукти от самолети до тенис ракети на играчи като Новак Джокович.

Акциите на Ansys поскъпнаха с 3% по време на предпазарната търговия, пише Reuters.

Транзакцията ще бъде най-голямото придобиване в технологичния сектор, откакто производителят на чипове Broadcom пое производителя на софтуер VMware миналия ноември в сделка за 69 милиарда долара.

Мултимилиардната сделка за VMware става факт днес

Мултимилиардната сделка за VMware става факт днес

Паднаха и последните прегради пред придобиването на компанията от Broadcom

Това може да предвещава още големи сделки като покачването на положителните икономическите настроения. Някои неуспешни опити на антитръстовите регулатори да осуетят сделките, насърчават главните изпълнителни директори да правят големи залози за придобиване.

Сделката предполага стойност на акция от $390,19 и представлява премия от около 29% спрямо последното затваряне на Ansys на 21 декември 2023 г., казаха от компаниите.

Ройтерс първи съобщи на 22 декември, че Synopsys преговаря за придобиването на Ansys. Ansys започна да проучва продажба в края на миналата година, след като получи входящ интерес за придобиване от фирмата за дизайнерски софтуер Cadence Design Systems, според хора, запознати с въпроса.

Сделката идва само две седмици след като съоснователят на Synopsys и изпълнителният председател Арт де Гюс предаде юздите на главния изпълнителен директор на главния оперативен директор Сасин Гази.

Стремежът към подобно трансформиращо придобиване на фона на смяна на ръководството подчертава търговската привлекателност на софтуера на Ansys.

Ansys прави симулационен софтуер, използван от инженери, дизайнери и изследователи в различни индустрии като космическата промишленост, отбраната, автомобилостроенето и енергетиката, за да подпомогне анализа на продуктите. Продуктите на компанията се конкурират с Autodesk Fusion 360, AutoCAD и Solidworks на Dassault Systemes.

Synopsys, който обслужва големи производители на чипове като Intel, Advanced Micro Devices и Nvidia, прави софтуер, който се използва за проектиране на чипове в няколко индустрии.

И двете компании отбелязаха значителен скок на цените на акциите си през последните 12 месеца на фона на бума на изкуствения интелект.Те започнаха своето партньорство през 2017 г., за да предложат решения на дизайнерите на чипове за анализиране на чипове за стандарти за качество, за да направят цялостния процес на проектиране ефективен.