Световният лидер в превоза на петрол - норвежката компания Frontline, купува 24 танкера клас VLCC (свръхголеми танкери) от белгийската Euronav за 2,35 милиарда долара.

Средната възраст на закупените кораби е 5,3 години, казаха от Frontline в прессъобщение.

Миналия април Frontline и Euronav се споразумяха за сливане, което щеше създаде компания с най-големия флот от супертанкери в света. През януари тази година обаче Frontline се отказа от сделката и Euronav се опита да оспори това решение, заявявайки, че няма основания за прекъсването му.

Споразумението, обявено в понеделник, приключва всички процедури, се казва в прессъобщението.

10-те най-големи купувачи на танкери са похарчили $3,7 милиарда през 2023-а

10-те най-големи купувачи на танкери са похарчили $3,7 милиарда през 2023-а

Сумата е два пъти по-голяма от тази на пазара за кораби за насипни товари

Съгласно неговите условия Frontline и Famatown Finance (и двете контролирани от норвежкия корабен магнат Йон Фредриксен) ще продадат всичките си акции от Euronav на белгийската група Compagnie Maritime Belge (CMB) за $18,43 на акция.

Frontline и Famatown Finance притежават общо 26,12% от акциите на Euronav. При приключване на сделката, което се очаква през четвъртото тримесечие, CMB ще притежава 49,05% от акциите на Euronav.

В бъдеще CMB възнамерява да направи публично предложение за изкупуване на останалите акции на Euronav, се казва в нейното изявление.

Frontline ще финансира закупуването на танкери от Euronav като използва средства от продажбата на своите акции (252 милиона долара), както и заемни средства.

Новите кораби: Срив при контейнеровозите, бум при танкерите

Новите кораби: Срив при контейнеровозите, бум при танкерите

Китайските корабостроителници са лидери, следвани от Южна Корея и Япония

Акциите на Frontline добавиха 4,6% в търговията в Осло в понеделник, докато акциите на Euronav поскъпнаха с 2,8% в Брюксел.

Frontline е световен лидер в морския транспорт на петрол и петролни продукти.