Френската група Сосиете Женерал обяви решението си да продаде мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк (СЖЕБ) на Банка ДСК. Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца, като се очаква одобрението на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори.

Банка ДСК ще придобие 99,74% от българското подразделение на Société Générale Group, както и от другите местни дъщерни дружества на групата, съобщиха и от OTP Bank Plc. Става въпрос за лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и за дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ).

Групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Сделката е съвсем близо до приключване, а вече са водени и разговори с БНБ, твърди Reuters

С пазарен дял от близо 6.7%, Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е активна както в сегмента на банкиране на дребно, така и в корпоративното банкиране.

През следващите няколко месеца, Сосиете Женерал Груп и Банка ОТП ще си сътрудничат за получаването на всички необходими разрешителни.

Успоредно с продажбата, Сосиете Женерал и Банка ОТП провеждат неексклузивни дискусии във връзка с подписване на договор, който ще включва предоставяне на услуги от двете страни (включително, но не само, инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

Сосиете Женерал Експресбанк има 1 600 служители в България. За миналата година банката има нетна печалба от 109,5 милиона лева и 264,4 милиона лева нетен банков доход. Общият обем на активите ѝ към края на 2017 г. е 7 милиарда лева.

Очаква се сделката да приключи през четвъртото тримесечие на годината.