СуперХостинг.БГ, най-голямата българска хостинг компания, бе придобита от западноевропейската група Team.blue. Стойността на сделката не бе обявена. На база информация за сходни сделки и показателите на компанията, според Company.Guru, изчисленията на Money.bg сочат, че сделката е в диапазона 17.5 - 31.5 милиона лева, като най-вероятно е близо до 24 милиона лева. Българското дружество ще продължи да се развива като самостоятелна компания, запазвайки своето име, мениджмънт и стратегията си за развитие, но вече ще е част от международна група, която присъства на 12 пазара

"Навлизането на стратегически за сектора инвеститор като Team.blue позиционира България като регионален център за хостинг услуги и онлайн бизнес. От важно значение е, че те избраха да се доверят на местния мениджмънт и да подкрепят досегашната ни визия за развитие на компанията. В СуперХостинг.БГ винаги сме имали сериозни планове за разширяване на дейността ни в Югоизточна Европа, а Team.blue разполага с ресурса да ни помогне да направим това", посочват от СуперХостинг.БГ.

Българската компания започва дейност през далечната 2005 г., а през 2017 г. придоби Host.bg. СуперХостинг разширява дейност и на Балканите. Повече от година компанията присъства на пазара в Сърбия под бранда SuperHosting.RS, като се планира стъпване и в други страни на Балканския полуостров. "Финансовият гръб на Team.blue ще позволи това да се случи с ускорени темпове и офисът на българското дружество в София да се наложи като регионален център за хостинг услуги, решения за изграждане на сайтове, електронна търговия и други аспекти на интернет бизнеса", посочва Методи Дреновски, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ.

Методи Дреновски и Любомир Русанов

Методи Дреновски и Любомир Русанов

От компанията подчертават, че "този регионален хъб ще бъде ръководен дългосрочно от български мениджъри, за което има ясен ангажимент както от досегашните собственици на българската компания, така и от страна на западноевропейската група".

"С подкрепата на Team.blue имаме реални шансове да продължим позиционирането на София като дигитална столица на региона, привличайки предприемачески потенциал и енергия в области като електронната търговия, креативните бизнеси, дигиталния маркетинг, мобилните и уеб приложения", казва Любомир Русанов, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ.

Самата Team.blue притежава над 30 марки в Европа и отчита консолидирани годишни приходи от €275 млн. Компанията има над 1 000 служители и обслужва над 2 млн. клиенти от 23 офиса на Стария континент.