BHP Group оповести, че е подписала споразумение за доставка на никел с Tesla и ще работи с производителя на електрически автомобили за намаляване на въглеродните емисии във веригата за доставка на батерии. Компанията ще доставя по 18 тона никел годишно на бизнеса на Мъск.

Самият той пък призова минният отрасъл да се съсредоточи върху производството на никел, тъй като търсенето му само ще расте през следващите години.

Това не е единствената сделка за Tesla с австралийска компания. Производителят на електромобили ще купува суровини за над 1 млрд. долара годишно от бизнеси от континента.

"Австралия разполага с минерали, които да задвижват ерата на възобновяемите енергийни източници в целия свят през следващите години", заяви председателят на Tesla Робин Денхолм в скорошно изказване по време на събитие на Съвета по минерали на Австралия.

Всички производители на автомобили също се стремят да диверсифицират веригите за доставка, за да намалят зависимостта си от Китай. Никелът увеличава енергийната гъстота на батериите, което увеличава пробега на електромобилите. Те съдържат до 40 кг никел в батериите си, каза BHP.

"Очаква се търсенето на никел в батериите да нарасне с над 500 процента през следващото десетилетие, до голяма степен в подкрепа на нарастващото търсене на електрически превозни средства в света.", Заяви главният търговски директор на BHP Вандита Пант.