Toyota Motor Credit Corporation, финансовото поделение на японския концерн в САЩ ще плати 21,9 млн. долара компенсации на афроамериканци, азиатци и жители на тихоокеански острови. Тази компенсация е част от сделката, която компания е сключила с Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ, пиша на сайта на ведомството, съобщава BBC.

Компанията е обвинена в дискриминация спрямо представители на етнически малцинства. Те са плащали по кредитите за покупка на автомобили от марката повече, отколкото белите американци, независимо от своята кредитоспособност.

Средно афроамериканците са плащали с 200 долара повече от белите. Азиатците е жителите на островите – със 100 повече по заемите. От тази политика, съгласно изявлението на Бюрото са пострадали няколко хиляди души.

Според Бюрото, японската корпорация е провеждала несъзнателно такава политика. Toyota Motor Credit не се явява пряк кредитор при покупката на автомобили. Компанията работи с дилъри, които определят лихвените ставки при замете за покупки. В случая с Toyota дилърите са можели да увеличават ставката с 2,5% - като допълнителните суми са влизали в техните приходи. Самата корпорация не е имала възможност да контролира националността на купувачите, вземащи кредита.

Разследването на тази тема против Toyota е започнало още през 2013 година.