Австрийската застрахователна група UNIQA, която има бизнес на редица пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително в България, приключи мащабна сделка за придобиването на свой конкурент.

Част от групата вече са дъщерните дружества на AXA в Полша, Чехия и Словакия, като транзакцията е на обща стойност от 1 милиард евро, става ясно от официално съобщение на компанията. Това е най-голямата сделка в историята на застрахователя. 

"След финализиране на всички необходими одобрения, транзакцията беше официално завършена. Въпреки сложната ситуация и съществуващите ограничения за пътуване, поради пандемията от COVID-19, сделката беше реализирана в рамките на осем месеца", се казва още в съобщението.

"Придобиването на компания AXA, печелившия ритейл бизнес и балансирания продуктов микс напълно отговарят на нашата дългосрочна стратегия за растеж и в момента сме една от водещите застрахователни групи в ЦИЕ", коментира Андреас Брандщетер, който е главен изпълнителен директор на UNIQA Group.

С придобиването клиентите на компанията вече са над 15 милиона души, като сделката добавя нови 5 милиона клиенти с премии от 800 милиона евро. Най-голям брой от новите клиенти идват от Полша - 3,2 милиона души и премии в размер на 585 милиона евро.

UNIQA развива дейност в 18 държави, като тя е втората най-голяма застрахователна група в Австрия с пазарен дял от над 21%. В региона на ЦИЕ компанията е представена в 15 държави, сред които и България.

Дружеството оперира у нас от 1992 година под името ЗК "Уника" АД. То е част от австрийската група, след като през 2005 година тя стана акционер в българската ЗД "Витоша".

Освен в ЦИЕ компанията развива дейност още в Швейцария и Лихтенщайн.