Великобритания продължава да купува петрол от Русия, само че го прави през трети страни. Това се казва в материал на британския вестник The Sunday Times. Както се уточнява в материала, след началото на военните действия в Украйна, в британски пристанища са пристигнали общо 39 танкера с руски петрол на обща стойност над £200 млн. Товарът обаче е деклариран като внос от други страни.

По данни на изданието, през май корабът Mariner III е напуснал руското пристанище Туапсе, спрял е край бреговете на Гърция пет дни по-късно и там е прехвърлил петрола си на кораба Marinoula, който пък след това е отплавал за Великобритания.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"

Според публикацията, само през юни страната е получила руски петрол на стойност над £78 милиона, обаче Националната статистическа служба (ONS) е съобщила, че през този период страната не е получавала петрол от Русия, а е внасяла енергоресурси от Холандия, Естония, Полша и Белгия.

Лондон обаче нарича страна на произход, страната която е пряк вносител, а не първоначалния износител. Така например, товар от стоки, произведени в Китай, но транспортирани през Германия, ще се декларира във Великобритания като германски товар, пояснява изданието.

През август списание The Spectator също съобщи за покупката на руски петрол от Великобритания през трети страни. Тогава беше отбелязано, че през юни формално не е имало внос на петролни продукти от Русия, а петролът е дошъл от Белгия, която страна всъщност няма собствени запаси от нефт.

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8 основни рискови фактори